Q1. Where is Ramanujan College situated?

Answer: The College is located in the well-known area of Kalkaji, near Nehru Place in South Delhi. The precise location of the college is given by the link: https://goo.gl/maps/fgt6xkLBh1K2

Q2. What is the brief history of Ramanujan College?

Answer: Ramanujan College, formerly known as Deshbandhu College (Evening), was established in 1958 by the Ministry of Rehabilitation, Government of India, in the memory of Late Lala Deshbandhu Gupta, a patriot who had dedicated his life to the national freedom struggle. The College is 100% funded by the University Grants Commission (UGC) and has been maintained by the University of Delhi since 1972. The College opened its gate for women students in 1994. In 2010, the Deshbandhu College (Evening) was renamed as the Ramanujan College.

Q3. Which is the nearest metro station from Ramanujan College?

Answer: Ramanujan College can be reached conveniently and is within walking distance from Nehru Enclave Metro Station on Magenta Line. Otherwise Metro Stations like Nehru Palace or Govind Puri on Violet Line are also nearby.

Q4. Is Ramanujan College a day or evening college?

Answer: It is a full-fledged day college since 2012.

Q5. Is Ramanujan College accredited by NAAC (National Assessment and Accreditation Council)?

Answer: Yes. The college is accredited with “A” grade by NAAC with a CGPA of 3.09.

Q6. What courses are available at Ramanujan College?

Answer: Ramanujan College offers 15 Under-graduate Courses of three years duration:

  1. B. Com. (H)
  2. B. Com.
  3. Bachelor of Management Studies (B.M.S.)
  4. B. A. (H) Political Science
  5. B. A. (H) Hindi
  6. B. A. (H) English
  7. B. A. Programme
  8. B.Sc. (H) Statistics
  9. B. Sc. (H) Mathematics
  10. B. Sc. (H) Computer Science
  11. B. A. (H) Applied Psychology
  12. B. A. (H) Philosophy
  13. B. A. (H) Economics
  14. B. Voc. Banking Operations
  15. B. Voc. Software Development

A new course B.Sc. (H) Environmental Studies will be launched in the Academic Session 2020-21.

Q7. What is the admission process for students seeking admission in Ramanujan College?

Answer: Candidates seeking admission in our College needs to fill the Centralized Admission Form on the University of Delhi’s Admission Portal, once the admission process starts. For more detail about the process, check University of Delhi website:  www.du.ac.in

Q8. What are the eligibility criteria for admission in various courses at Ramanujan College?

Answer: In BMS, admissions are through Entrance Examination conducted by University of Delhi, while there is Merit-based Admission in other courses of the College based on the calculation of Best Four. For more details, refer to the University of Delhi Admission Bulletin of Information 2020.

Q9. How is the Best Four calculated for various courses at Ramanujan College?

Answer: The College follows the guidelines set by the University of Delhi. For more details, see the University of Delhi Admission Bulletin of Information 2020.

Q10. Is there any additional Eligibility Criteria for Admission to BA Programme in your college?

Answer: Yes. No disadvantage will be given to students who seek admission in BA Programme on account of change of stream. Moreover, an advantage of maximum 10% will be given to students who will take Punjabi as a Language Subject in BA Programme, subject to the condition that they have studied Punjabi either at level X or XII. Maximum seats allocated under Punjabi Quota is 5 for BA Programme.

Q11. What is the seat-matrix and fee structure for various courses in Ramanujan College in Academic Session 2020-21?

Answer: Visit our College website page: https://ramanujancollege.ac.in/courses-offered/

Q12. What are the Discipline Combinations available in Ramanujan College for BA Programme in Academic Session 2020-21?

Answer: There are 9 Discipline Combinations in BA Programme in Academic Session 2020-21:

  1. Economics + Accounting and Finance
  2. Economics + Mathematics
  3. Economics + Entrepreneurship and Small Business (ESB)
  4. History + Philosophy
  5. History + Political Science
  6. Psychology + Political Science
  7. Philosophy + Political Science
  8. Psychology + Entrepreneurship and Small Business (ESB)
  9. Accounting and Finance + Mathematics

Q13. Is there any relaxation in cut off for women candidates?

Answer: Ramanujan College offers 1% concession for women candidates in the Merit-Based Admission.

Q14. What is the process for admission under the ECA and sports category at Ramanujan College?

Answer: The policies laid down by the University of Delhi are followed during admission in Ramanujan College. The University of Delhi conducts trails centrally. Check the University of Delhi Admission Bulletin of Information 2020 for more details.

Q15. Do I have to fill a separate form for Ramanujan College to seek admission?

Answer:  No. For admission at Ramanujan College, candidates have to fill the centralized University of Delhi Admission Form.

Q16. Can I get admission under the ward category?

Answer: Yes. Ramanujan College offers admission to the wards of teaching and non-teaching staff of the University of Delhi. For the process and additional information, refer to the University of Delhi Admission Bulletin of Information 2020.

Q17. Can I get admission under CW/KM category?

Answer: Yes. Ramanujan College offers admission to candidates from CW/KM. For the process and additional information, refer to the University of Delhi Admission Bulletin of Information 2020.

Q18. What was last year’s first cutoff for Ramanujan College?

Answer: First Cut-off  (2019-20)

Q19. Does Ramanujan College offer any Vocational Course?

Answer: Ramanujan College under the umbrella of DDU Kaushal Kendra, set up in collaboration with NSDC, offers two vocational courses vis-à-vis B.Voc. (Banking Operations) and B.Voc. (Software Development). The B.Voc. (Software Development) course comes under the purview of IT/ITes sector which is governed by NASSCOM Sector Skill Council whereas the B.Voc (Banking Operations) is taken care of by BFSI Sector Skill Council. The course welcomes aspirants from all spheres of the country irrespective of their educational backgrounds and encourages them to learn the skills necessary for being employable in the dynamic FinTech industry. The curriculum in each of the years of the programme would be a suitable mix of general education and skill development components.

Q20. Where can I find all the admission related notices of Ramanujan College?

Answer: All the notices regarding admissions at Ramanujan College will be available on the following link on the college website: https://ramanujancollege.ac.in/admissions-2020-21/

Q21. Can I get a hostel during my period of study at Ramanujan College?

Answer: No. Currently Ramanujan College has no hostel facility for its students.

Q22. Is there a PG facility for accommodation of students near the College?

Answer: Yes. There is a PG facility for students at reasonable prices.

Q23. Is parking of students’ vehicles allowed inside the college campus?

Answer: No there is no parking facility for students’ vehicles inside the campus.

Q24. Is there an air conditioner available in the classrooms?

Answer:  No. Classrooms are not air-conditioned. However, the Computer Labs, Library, Reading Room and Conference Room are fully air-conditioned. Staff rooms, Media Lab, all office spaces and rooms allotted to Centres and Cells are air-conditioned.

Q25. Can I get fees aid?

Answer: Yes. The students admitted in the College can apply to the Fee Concession Committee after admission.

Q26. When will the classes start for the academic year 2020-21?

Answer: The classes will start as per the Academic Calendar given by the University of Delhi. Kindly check www.du.ac.in for this information.

Q27. What are the guidelines regarding attending classes in college?

Answer: Ramanujan College strictly adheres the University of Delhi Guidelines, which states that students have to mandatorily attend 66.67% of the classes to be eligible for appearing in the semester examinations.

Q28. What are the timings for classes?

Answer: Classes are held from 9 AM to 5 PM. The duration of each class is 1 Hour.

Q29. Does the college offer any part-time add on courses?

Answer:  Yes, Ramanujan College offers these add on part-time courses like Diploma in IFRS, Tally, Certificate course for Human Rights, Certificate course for Mass Media and Radio Broadcasting.

Q30. Does the college have its Annual Magazine?

Answer: The College Magazine, Alok Tirtha, provides a forum to bring out the latent creative abilities of the students. Josh, the annual inter-college cultural fest is a platform for the students to portray their skills and talents along with the exchange of cultural ideas and thoughts.

Q31. How many departments are there at Ramanujan College?

Answer: There are sixteen Departments in the College: Applied Psychology, B.Voc., Commerce, Computer Science, Economics, English, Environmental Science, Hindi, History, Management Studies, Mathematics, Philosophy, Physical Education, Political Science, Punjabi and Statistics.

Q32. Can I pursue any other part-time course from outside?

Answer: Yes. Students can go for part-time courses from outside but they should make sure that the part-time course timing should not clash with regular college classes.

Q33. Can I pursue any regular course from outside while I am enrolled in Ramanujan College?

Answer: No, a candidate cannot enroll in two regular courses simultaneously. If the candidate does so then his/her admission from the enrolled course in Ramanujan College will be canceled.

Q34. Does the college offer an opportunity for an internship during the course?

Answer: Yes. During your study at Ramanujan College, Placement Cell of the college will offer you many opportunities for internships during the breaks.

Q35. Does the College support in getting full-time placement after graduation?

Answer: Yes. The College has an active Placement Cell and gives full support to the students to choose a job they are interested in.

Q36. What is the Course Structure for the Academic Session 2020-21?

Answer: Courses at the University of Delhi follow a Choice Based Credit System (CBCS) for an undergraduate program which is divided into six semesters where the admitted candidate has an opportunity to choose courses from the prescribed courses comprising a core, elective and skill-based courses. The courses are evaluated through grading system in CBCS.

Brief detail about different courses:

1.Core Course

A course that should compulsorily be studied by a candidate as a core requirement is termed as core course

 2. Elective Course

A course which can be chosen from a pool of courses and which may be very specific or specialized or advanced or supportive to the discipline/ subject of study or which provides an extended scope or which enables  exposure to some other discipline/subject/domain or nurtures the candidate’s proficiency/skill is called an Elective Course. Such courses are categorized as follows:

3. Ability Enhancement (AE) Courses

These courses are of two types:

In CBCS, one credit is equivalent to one hour of teaching (lecture/ tutorial) or two hours of practical work or fieldwork per week.

Q37. What are the Examination and Assessment rules under CBCS?

Answer: Visit our college website page: https://ramanujancollege.ac.in/academics/students/examination/

Q38. What are the Generic Electives offered to the students in first year?

Answer: Visit our College Website page: https://ramanujancollege.ac.in/generic-electives/

Q39. Can I migrate from Ramanujan College after completion of the first/ second year?

Answer: Ramanujan College does not allow for inter-college migration.

Q40. How is the academic atmosphere of the college?

Answer: The College has highly qualified, committed and talented teaching faculty members who facilitate the students to keep abreast with academic challenges and developments. Our teaching-learning methods encourage inter-disciplinary approaches through innovation projects, conferences, seminars, talks and workshops. Experiential learning techniques are used for an effective implementation of the curriculum. The departments invite guest speakers from all over the globe to augment the knowledge base of students and faculties. Moreover, National and International Conferences/ Workshops/ Seminars are organized on regular basis for the students as well as faculties.

Q41. Does your college promote extra-curricular activities?

Answer: The College strongly believes that co-curricular activities complement academics for shaping an all-round personality of the students. The College encourages its students to through its societies and centres for a multifaceted development of student’s individual personality. These centers, cells and societies have brought good recognition to the College by winning accolades nationally.

Q42. Which societies and centres are available at Ramanujan College?

Answer: Ramanujan College has many active societies and centres in which students can participate, namely:

  1. Brushstrokes – The Fine Arts Society
  2. Dance Nucleic Acid (DNA) – The Dance Society
  3. Enactus Ramanujan
  4. First Cut – The Film Making Society
  5. Jazba – The Theatre/Street Play Society
  6. National Cadet Corps (NCC)
  7. National Service Scheme (NSS)
  8. Outreach Programme Society
  9. Panache – The Fashion Society
  10. Pramaan – The Quiz Society
  11. Ramanujan Bhangra Society
  12. Shivranjani – The Music Society
  13. Tark – The English/Hindi Debating Society
  14. Tatva – The Environment & Eco Club
  15. Antha Prerna Cell
  16. Centre for Ethics and Values
  17. Centre for Human Rights Studies
  18. Centre for Robotics and Artificial Intelligence
  19. D.D.U. K.A.U.S.H.A.L. Kendra
  20. Equal Opportunity Cell (EOC)
  21. Placement & Career Development Cell
  22. Ramanujan Center for Applied Mathematics and Research
  23. Ramanujan Yuva Chapter
  24. Research, Development and Services Cell (RDSC)
  25. School of Happiness
  26. Thrust: Center for Entrepreneurship
  27. Women Development Cell (WDC)

For more information, visit our college website pages: https://ramanujancollege.ac.in/center-cells/ and https://ramanujancollege.ac.in/societies-3/

Q43. What are the annual events that take place at Ramanujan College?

Answer: Ramanujan College celebrates several annual events like Annual Day, Foundation Day, Annual Inter-College Cultural Fest- JOSH, Annual Athletic Meet and Alumni Meet.

Q44. What infrastructure facilities are available for students at Ramanujan College?

Answer: Ramanujan College has immense infrastructure facilities for the students to name a few: ICT enabled classrooms with projectors, Automated library, Airconditioned reading room, uninterrupted water and electricity supply, well-equipped Computer labs, Conference hall, Media Lab, Robotics Lab, Psychology lab, Accounting and Finance lab, Gym, Cricket Ground, Medical room, activity room, good and economical canteen, clean and green campus.

Q45. What sports can I participate in at Ramanujan College?

Answer: You can participate in various sports at Ramanujan College like Yoga, weight lifting, Boxing, Kabaddi, Volleyball, Judo, Football, Cricket, Taekwondo, chess

Q46. Are there any scholarships available at Ramanujan College?

Answer: Yes. Ramanujan College offers variety of scholarships for the meritorious students. Visit our College website page: https://ramanujancollege.ac.in/academics/students/scholarship-prizes/

Q47. What are the college’s policies for anti-ragging?

Answer:  Ramanujan College strictly adheres to the UGC and University of Delhi’s guidelines for anti-ragging. The Anti-Ragging Committee is constituted every year, which takes various precautionary measures to prevent ragging on the College campus. It ensures the implementation of all regulations of the UGC about curbing the menace of ragging in higher educational institutions as per the directives of the honorable Supreme Court of India. The names of all the committee members along with their telephone numbers and emails are displayed at noticeable places in the College and on the College website. The complaint boxes are placed in the College at visible and strategic places. CCTV cameras installed in the College at various points, the constant vigil of male and female security guards and members of teaching/non-teaching staff, with due instructions from the Principal, taking rounds in the various locations of the College, has turned the College into a complete no ragging zone. Punishment of ragging is suspension or expulsion or cancellation of Degree or Penal Action.

Ragging Complaint Mechanism:

Q48. What are the policies for sexual harassment?

Answer: The College is very vigilant in following the rules regarding the prevention of sexual harassment. The Internal Complaints Committee against Sexual Harassment regularly cooperates with the Apex Body at the university level. The College has a women Guard and female faculty members with whom the girl students can easily discuss their issues. To ensure the safety of girl students, the entire College is under CCTV surveillance.

Q49. Has College signed any MoU in the last two years with any Foreign University?

Answer: Yes

MoU with MCI Management Center Innsbruck, Austria

Under this MoU, the three agreements are:

MoU with Western Sydney University, Australia

Under this MoU, the joint activities include:

Moreover, all the MoUs signed with the University of Delhi with Foreign Universities are applied to the constituent colleges as well. Moreover, our college is maintained by University of Delhi

Q50. What are the remarkable achievements of the College in last three years?

Answer: Ramanujan College has been sanctioned Deen Dayal Upadhyay Centre for Knowledge Acquisition and Up-gradation of Skilled Human Abilities and Livelihood (KAUSHAL). Our College is the only institution in the University of Delhi which has been sanctioned this scheme under which the College is offering B. Vocational Courses in Banking Operations and Software Development.

The College has been sanctioned a Teaching Learning Centre (TLC) under the aegis of the Pandit Madan Mohan Malaviya National Mission on Teachers and Teaching (PMMMNMTT, MHRD). The Centre runs along the mission, objectives and the guidelines set up by the MHRD and has at its core the idea of facilitating teaching leaning process to the teachers across the country, especially those located in the remote areas of the country. Ramanujan College is the second college of the University of Delhi to be awarded the Teaching Learning Centre (TLC), the most sought-after scheme of the MHRD.

The College has also been sanctioned by the MHRD, a National Resource Centre (NRC) for developing specialised Online and MOOC courses for teachers in the disciplines of Ethics, Human Rights and Environment.